potvrzení o plnoletosti
JE MI VÍCE NEŽ 18?

ano ne

Úvod VOC PáLAVA

VOC Pálava

Vína originální certifikace (VOC) lze v České republice vyrábět od roku 2004. Jde o způsob značení vín, kdy se u vína spíše zohledňují určité charakteristické znaky dané lokality, tzv. terroir, tedy označování dle místa původu hroznů. Vína značky VOC PÁLAVA tak musí být produkována pouze z hroznů vypěstovaných na registrovaných vinicích na území vymezeném částmi pozemních komunikací mezi obcemi Perná, Horní Věstonice, Dolní Věstonice, Pavlov, Klentnice, Mikulov a Bavory.

Označení VOC PÁLAVA je možné přiznávat pouze vínům vyrobeným z odrůdy Ryzlink vlašský, který se právě v oblasti Pálavy vyznačuje jedinečným původem a neopakovatelnou originalitou. Ta je dána velmi vymezeným územím s prakticky identickými půdními a klimatickými podmínkami.

Aby víno z odrůdy Ryzlink vlašský mohlo být označeno jako VOC PÁLAVA, musí kromě dané lokality vykazovat i typické senzorické vlastnosti. Víno odrůdy Ryzlink vlašský z Pálavských vrchů je typicky zelenožluté až sytě žluté barvy s nádechem pálavské květeny, výraznou ovocitou vůní kompotovaných renklodů a meruněk přecházejících až do medově kořenitých tónů. Jedná se o víno odrůdově charakteristické, dobře strukturované, plné a nazrálé, s buketem kandovaných citrusů, nedosušených teplomilných peckovin, živou kyselinou a vrstvenou mineralitou typického pálavského terroir. 

Hrozny musí být zdravé, bobule s ušlechtilou plísní jsou vítány. Povolena je pouze ruční sklizeň. Víno by mělo být ve větší míře formované vinohradem (terroir), přičemž hektarový výnos nesmí překročit 5000 l/ha vinice, ve které byly sklizeny hrozny. Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídající charakteru jakostního vína s přívlastkem pozdní sběr, výběr z hroznů. Mošt pro výrobu vína musí mít 21° - 27° cukernatosti podle Normalizovaného moštoměru. Hrozny musí být zpracovány bez exogenních enzymů a jiných maceračních přídavných látek. Důležitá je minimalizace síření před kvašením, do moštu je povoleno přidávat max. 50 mg SO2/l moštu. Není povolen přídavek kyseliny askorbové. Doporučuje se minimálně 4 - hodinová macerace (včetně lisování) pro zvýraznění projevu terroir.

Vína musí zrát na kvasnicích min. 60 dní od konce fermentace nebo 90 dní od sklizně. Využití sudů pro školení vína je poveleno, ale pouze do té míry, aby nepřekrylo projevy terroiru a odrůdy. Vína mohou mít maximálně  12g/l cukrů (vína suchá a polosuchá). Vína by měla být plná, extraktivní, s minimálním bezcukerným extraktem 19 g/l.

Členové VOC Pálava jsou VINSELEKT MICHLOVSKÝ, vinařství MIKROSVÍN MIKULOV, TANZBERG Mikulov, Vinařství Pavlov, Vinařství Červinka a Vinařství Volařík.

O zatřídění vína rozhoduje komise VOC.